top of page

На ресторант с дете, но без екран. Възможно ли е?




Доста честа гледка в заведение е дете с телефон или таблет. Възрастните си говорят, смеят се, забавляват се, танцуват, а по столовете, незабелязани от никого стоят деца на различна възраст, вглъбени в телефони, поставени на педя от лицата им. Те не участват във всеобщото забававление, не бягат, не се смеят, не говорят с никой, лицата им са осветени от екрана и само телата им присъстват.

Излагането от ранна възраст на деца пред екраните, води до нежелание от страна на малчуганите да се социализират и комуникират. Удоволствието, което изпитват от гледането в устройството ги завладява и измества желанието да се наслаждават на реалността. Децата не се радват на човешкия контакт и интеракция, не е интересно за тях да присъстват в нашия свят. Мозъкът им свиква да работи по този начин.


Да отидем на ресторант с дете може да бъде голямо предизвикателство.

Ние като родители продължаваме да бъдем хората, които сме били преди появата на нашето дете. Продължаваме да имаме желание да се срещаме с приятелите си, да прекарваме време навън. Естествено начинът ни на живот неимоверно се е изменил, но можем да продължим да правим нещата, които обичаме. Хубаво е да се съобразим с настъпилата промяна.


Как бихме могли да направим престоя си в заведението приятен без да прибягваме до ползването на екран?

·        Избор на заведение – хубаво е да изберем мястото, което плануваме да посетим с нашето дете така, че да бъде съобразено със самото дете. Заведенията с детски кът, с градина, с по-голям простор са идеален вариант.

·        Бихме могли да излезем с приятели , които също имат деца, така те ще могат да играят заедно.

·        Добре е да изберем време, в което детето е спокойно, а в заведението няма много клиенти.

·        Хубаво е да носим със себе си книжки за оцветяване, за четене, за рисуване, моливи, някои подходящи настолни игри.

·        Можем да си подготвим малки играчки, кукли, колички, с които детето да се занимава.

·        Да оставим детето да се разхожда спокойно, като наблюдаваме да не пречи на персонала или на клиентите.

·        Би било добре да съумеем да приобщим детето към разговора си особено ако е по-голямо. Разговаряйки на теми, които го вълнуват, ще успеем да го привлечем да участва в общуването.


Можем да се справим, нужно е само да повярваме!

 

 

 

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page